Semoga Farhana 'Aqilah dapat menghabiskan pelajarannya dalam masa 3 tahun. Dan grad pada tahun 2020. Ameen
17 Ogos 2017

Nov 18, 2017

Year 3 : Internal Medicine HUKM

Hai dan assalammualaikum :)

Pagi ni ialah pagi Sabtu, 18 November 2017. Yakni hari terakhir sebelum esoknya(Ahad) aku kembali ke UKM dan memulakan posting baru.

So, haritu ada orang ws aku, tanya pasal posting Internal Medicine(IM). Since dia cerita dekat aku pasal posting JKM, so aku pun balas lah budi dengan cerita pasal IM. 

Jadi, apakah itu Internal Medicine?

Basically IM ni merangkumi unit cardiology, nephrology, neurology, respiratory, gastrology, hematology dan lain-lain. Cabang IM ni besar, luas. Jadi, banyak yang kena baca, faham dan ingat semasa posting ni.

Okay sebelum tu, aku cerita dulu pasal tahun 3. Basically dalam tahun 3, satu batch akan dibahagikan kepada 4 posting; IM, JKM, surgery dan OnG. Setiap posting ambil masa dalam 7 minggu.

So waktu 1st day of IM, student posting IM akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Dan setiap kumpulan akan mendapat 2 orang supervisor. Okay rule masa tahun klinikal ialah, kalau kau tak rajin, kau takkan belajar apa-apa.

Hence, kena rajin mintak teaching drpd sv sendiri. Kena rajin turun wad. Kena rajin revise previous topics. Dan lecture note masa tahun 2 sangat sangat berguna hokay. Jangan buangg!

Lepastu buku Talley tu dah boleh khatamkan (fyi: aku tak khatam pun tak bolehla kan~)

Dalam Internal Medicine, akan ada conference setiap pagi. Dari pukul 8pg-9pg. Jadualnya seperti berikut

Isnin: Radiology Conference, Bilik Seminar 1, Radiology Lab
Selasa: Grand Ward Round, Bilik Seminar Tingkat 8

Rabu: Clinico-pathological Conference, Auditorium
Khamis: CME, Bilik Seminar Tingkat 8
Jumaat: Mortality Cases, Bilik Seminar Tingkat 8


Fyi, aku paling suka mortality conference. Sebab lecturer memang berdebat paling hangat la time tu. Hahaha best!

Every petang Isnin & Khamis : Workshop (ala2 MES)
Every petang Isnin/Selasa : Lecture Pharmaco

So, between those times la korang nak selit teaching dengan supervisor. Paling-paling pun dapat kelas sekali seminggu. Yang lain, kau belajar sendiri. Menarik, kan?

Thats what I said. Waktu klinikal ni, kalau kau rajin, baru dapat dapat belajar. 

Anywayyy, for all posting akan ada buku log. Nasihat aku ialah : MOHON LENGKAPKAN LOGBOOK DI AWAL POSTING.

Sebab honestly bila dah hujung-hujung posting tu akan busy gila. Serius


Lepastu IM juga ada Case Write Up yang perlu disiapkan. Dimana kau kena cari satu patient ni, and buat full report pasal diorg and the disease. Start daripada dia admitted sampailah dia discharge.

Bunyi macam susah, so mesti nak cari kes senang kan? Hahahah
Nasihat aku, tanya dulu sv korang. Dia nak kes yang macam mana. Kalau dia dah tetapkan, then ikut jelah. Kalau dia okay memana pun, then baguslah tu.

Lepastu kalau boleh, cari kes common. Sebab kalau cari kes pelik2, bukan kes tu yang akan keluar exam pun. Lagi baik kau cari kes yang selalu ada dekat wad, lepastu buat report. Sebab kau akan banyak belajar dari situ.

Okay now buku. Buku apa yang berguna? Here are my suggestions
- UM Xpress : for short case
- Approach to long case : for long case
- Oxford
- Kumar and Clark
- Talley O'Connor

Dalam zaman klinikal ni, memang suggested untuk ada study group. Aku memula memang tak percaya lah kan sebab tak pernah ada study group. Kalau ada pun, tak menjadi.

Tapi disebabkan banyak gilaaa benda yang kau nak belajar. In sooo little time. Maka kau perlukan manusia lain untuk membantu. Therefore, sila wujudkan study group. Members yang dalam study group tu biar sv lain-lain. Senang

Sebab lain lecturer, lain caranya. And biarlah kawan-kawan yang kau ngam. Sebab susah kalau dapat study mates yang tak masuk ni. Nanti confirm tak function. Hahahaha

Alhamdulillah study group aku function XD

Anywayy, itu je kot. Cerita banyak-banyak pun nanti lupa jugak. Hahaha
So, kalau ada soalan boleh tanya. Jangan malu-malu

Semoga anda yang nak ambil medik or sedang belajar medik dipermudahkan segala urusan. Ameen

Dan semoga Farhana 'Aqilah lulus cemerlang dalam setiap posting. Ameen

Terima kasih untuk doanya. Hiks :)

Till we meet again.






.