Semoga Farhana 'Aqilah dapat menghabiskan pelajarannya dalam masa 3 tahun. Dan grad pada tahun 2020. Ameen
17 Ogos 2017

Aug 8, 2016

MEDIC UKM : BASIC THINGS YOU SHOULD KNOW

Assalammualaikum dan salam satu Malaysia !

Okay sengal.

Disebabkan result upu keluar harini, maka aku terpanggil untuk share serba sedikit tentang kos perubatan di ukm. Dan sebab ramai jugak yang curious sebenarnya especially untuk mereka yang ambik perubatan di universiti lain dan yang belum masuk degree. So yeahhh. Let's begin !

Harus diberitahu yang kos perubatan universiti-universiti di Malaysia ni tak sama silibus dan kaedahnya. Mungkin ada yang sama, tapi tak serupa. (Jangan tanya aku kos lain, obviously aku tak tahu) 


Pandangan dari bilik kolej


So antara universiti yang lebih kurang sistemnya dengan ukm ialah usm, um dan mahsa. Kalau uitm lain sedikit.

Apa yang lain?

So kalau dekat ukm, kami menggunakan sistem modul. Kalau usm & um akan panggil blok. Setakat itu je yang sama. Haha Kalau apa yang kami belajar pulak lain. Uitm tak guna modul dan blok ni. Diorang guna subjek. 

Apa itu subjek?

Dalam bidang perubatan, ada beberapa subjek yang memang wajib belajar dan ingat buat seumur hidup. Antara subjeknya ialah

- Microbiology
- Physiology
- Anatomy
- Psycology
- Pharmacology
- Parasitology
~~~~

and the list goes on

So student uitm akan belajar ikut subjek. Macam waktu zaman sekolah dulu-dulu, dimana kita akan belajar bm, bi, math dan segalanya sekaligus. Bagi aku, macam serabut lah sikit hidup, tapi siapa yang dapat medic uitm confirm power ! Sebab aku tak rasa aku mampu nak belajar macamtu T-T.

Okay. Proceed ke medic ukm.

Dekat sini, kita guna sistem modul. So apa yang aku sayang sangat ukm ni, dia akan ajar kita daripada benda yang sangat basic ke sebesar-besar perkara.

Masa sem 1 first year, ada 4 core module
1. Cellular Biomolecule
2. Body Tissue
3. Membrane & Receptor
4. Metabolism

Untuk sem 2 first year, juga ada 4 core module
1. Human Genetics
2. Infection & Immunity
3. Mechanism of Disease
4. Musculoskeletal System

Lemme tell you something. Kalau korang perasan tajuk modul, dia start dengan cellular biomolecule. Maknanya kita akan belajar tentang basic chemistry iaitu molekul air, lipid, ions and such. 

Lepastu kita akan start belajar pasal cells, and tissues.

Then baru kita akan masuk pasal system. Kalau 2nd year memang fully belajar sistem. So aku suka cara macamni sebab nampak teratur sikit hidup. Hahaha #MohonJanganBash

Here's the tricky part. 

Disebabkan kita guna sistem modul dan bukannya subjek, maka dalam modul tu, akan ada certain subjek yang dimasukkan. 

Contoh: 
Module Musculoskeletal system

Dalamni, kau akan belajar 
- anatomy : hafal nama tulang, muscle and whatnot
- physiology : how these things works. Macam mana dia bergerak etc lol
- pharmacology : kalau sakit, nak kena ambik ubat apa, ubat apa yang takboleh etc

Makanya, kau pun belajar banyak-banyak subjek pada masa yang sama. Boo hoo

Soooo, thats the different part. Ada beberapa jugak sebenarnya tapi bukanlah 'basic' namanya kalau aku terangkan dekat sini. Hahahaha

Part yang sama, setiap universiti pasti mempunyai kuliah, problem-based learning (pbl) , lab, dan sebagainya.

Kalau tanya aku, belajar dekat universiti mana yang susah, mana yang senang, aku akan cakap semua universiti susah. Kau takpayah nak compare sangat. Kalau kau pandai hidup, campaklah dekat mana sekalipun, kau akan survive, iAllah. 

Itu je kot. Kalau ada apa-apa persoalan, boleh ajukan di ruang komen. 

Terima kasih kerana membaca ! All the best in your life ! Ameen

P/s: Kepada bakal junior yang mungkin membaca post ini, TAHNIAH! Mohon tegur-tegur kalau jumpa. Paling-paling pun, senyumlah sikit. Jangan stress sangat. Okay?


- penulis merupakan pelajar perubatan ukm yang bakal mendaftar untuk tahun dua menjelang Ogos ini. Doakan.


Nota kaki: Untuk maklumat tambahan tentang medic UKM, boleh tekan link ini =)

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment :)

.