Semoga Farhana 'Aqilah dapat menghabiskan pelajarannya dalam masa 3 tahun. Dan grad pada tahun 2020. Ameen
17 Ogos 2017

Nov 26, 2012

Hadiah Terbaik Part 2


   "Erm, Erza... Rumah kau kat mana?" Kedengaran bunyi kenderaan di belakang.

   Zack ni sambil bawa motor ke call aku? "Weh, kau kat mana sekarang ?" Kedengaran suara aku yang gementar. Shit!

   "Aku kat depan Caelygirl ni."


   "Ohh. Alamak, macam mana ek? Aku dahlah fail bab-bab nak bagi direction ni. Kejap aku tanya mama aku. Sat eh."

   Mak aih. Berdebar-debar aku si Zack ni nak datang. Berpeluh mengalahkan orang pergi jungle trekking. Maintain Erza, maintain. Kau kena berlagak cool nanti. 

   Tu lah pasal, yang kau ajak dia datang tu buat apa? Kau memang tempah bala la Erza oi. Menyumpah tu menyumpah la jugak tapi tak dapat dinafikan aku teruja gila kasanova ni nak mencemar duli datang beraya rumah aku.

   Baru chat semalam, tup-tup dah jadi macam ni. Semuanya berlaku begitu pantas. Aku menunggu Zack di luar rumah sambil memakai baju kurung berwarna kelabu. Kami sudah berjanji akan memakai baju raya pertama kami. Sweet gitu. 

   *Telefon bimbit di tangan melagukan ringtone*

   Sambil tersengih butang 'answer' ditekan. "Weh, kau kat mana sekarang?"

   "Aku kat depan padang ni."

   "Ha! Aku rasa aku nampak kau la! Patah balik patah balik. Kau nampak aku tak?"

   "Oo.. Tu ke kau? Okay okay" Talian dimatikan. Motor dipecut ke arah gadis berbaju kurung itu. 

   Alamak, asal macho sangat Zack ni? Kenapa la kau bawa motor ala-ala sporty gitu? Aduh, cair la aku macam ni. 

   Erza tersenyum. "Sampai pun kau kat rumah aku. Domo mana domo?" 
Terimbau kembali perbualan kami di alam maya tentang Domo berwarna pink yang menjadi 'defult photo' seorang insan bernama Zack. Dia telah berjanji untuk berikan kepada aku handphone keychain itu hari ini. Tapi, macam tiada bayang sahaja ikon jepun itu.

   "Ala, kejap la. Ni ha coklat. Kau suka coklat kan?" Sambil di atas motor, Zack memberi Erza sebuah tupperware yang dalamnya kelihatan coklat buatan sendiri berbentuk hati. Setelah itu, Zack membuka dompetnya. Erza mengangkat kening kiri. Mak aih takkan simpan keychain dalam dompet kot. I have a bad feeling here.

   "Nah, domo kau." Domo berwarna pink kelihatan di dalam plastik kecil itu.

   "Keciknya!" Alamak, terlepas la pulak. *facepalm* Kau bersyukur la sikit dia ni nak bagi keychain. Kalau tak, memang tak merasa la ada jejaka bagi hadiah tau. Tapi, memang kecik la.
  
   "Oh okay. Terima kasih !" Nada sehabis comel dan muka semanis gula Erza tunjukkan. Takkan nak marah dia pulak. Dahla dia dah ikut cakap aku tadi. Siap berbaju melayu ungu lagi tu. Terserlah ke-handsome-man nya. Oh, lupa pulak. "Nah, duit raya kau. Sorry sikit je"

   Zack menerima sampul duit raya dengan senyuman disertai dengan ucapan terima kasih. Tiba-tiba

   "Erza, kawan kamu tu siapa? Ajaklah masuk rumah ni ha" Kelihatan Puan Ayu sedang melihat-lihat disebalik gril rumah. 'Budak lelaki mana la yang dengan anak aku ni?' Desis hati Puan Ayu yang mula risau.


   "Okay la Zack. Itu que aku. Karang kita kena marah pulak" Nada Erza seolah-olah menghalau. Siapa tak cuak weh kalau kena tangkap dengan mak tengah-tengah berdating macam ni. Eh, dating ke kitorang ni?

   "Hmm. Aku pergi dulu la ye. Domo tu jaga elok-elok. Coklat tu pulak makan, bagi besar sikit kau ni" Sempat Zack memberikan pesanan yang berbaur sedih. 

   Enjin dihidupkan, beberapa saat kemudian, kelihatan motor Zack meluncur pergi meninggalkan Erza dengan tupperware di tangan. 

   



bersambung.....
    

   

   

   

   




2 comments:

  1. aku rasa aku macam tahu je sape wkwkwkwk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Kau kan bestfriend aku, haruslah kau tau. Malu seyh

      Delete

Feel free to comment :)

.